Kunst op Landgoed Schovenhorst
Kunst op Landgoed Schovenhorst
Al wandelend over het Landgoed komt men heel wat kunst tegen. Hieronder vindt u een opsomming van wat u zoal aan kunt treffen.
De geschiedenis van Putten
“De Steen van Pandora”, gemaakt door Joost Barbiers ter ere van het jarig bestaan van Landgoed 150 jarig bestaan van Schovenhorst. In de steen kan je de weerspiegeling zien van de omgeving. De verwijzing naar pandora heeft betrekking op de manier waarop het licht door de steen gaat. Je kijkt niet direct dóór de steen, maar naar de weerspiegeling van de overzijde in het water dat in de steen staat.
“Two Thrones” , gemaakt door Andreas Dorfstecher op het Landgoed, aangekocht tijdens Boom in Beeld 2003
“De Douglas Folly”, 5 generaties op Landgoed Schovenhorst, gemaakt door Floris Brasser in 2015 ter nagedachtenis aan Pieter Berend Oudemans in opdracht van Stichting Schovenhorst.
“De Beleving van het Tweede Bos”, ontwerp van Henri Borduin. Project is in ontwikkeling.
Diverse houtsnijwerken door Henk Bralts her en der in de bomentuinen.
Entree van “De Verborgen Tuin” , een ontwerp van bureau Alle Hosper ter nagedachtenis aan Joos Oudemans
Brasserie Schovenhorst is een ontwerp van Maarten van Tuijl en bureau NaMa, gerealiseerd in 2006.
De Bostoren is een ontwerp van Bjarne Mastenbroek van Architectenbureau SeARCH uit Amsterdam. Zijn idee was om een verticaal boomkronenpad aan te leggen in de bossen van Schovenhorst. Het ontwerp werd een boom met zijtakken. Op 38 meter hoogte werd een nieuw stukje bos aangelegd, de grond verheft zich als het ware. Het ontwerp zorgt voor een bijzonder beleving van het bos.
De GedenkBank ter ere van het 100 jarig bestaan van Schovenhorst staat bij de uitgang van het Kleine pinetum naar het Arboretum. Deze bank is in 1948 door het toenmalige personeel aangeboden aan de directeur en de Raad van Bestuur van het landgoed. In de nabijheid van de Mammoetbomen in het Kleine pinetum staat een bank van op Schovenhorst gevonden zwerfkeien met de oprichtingsdatum van het Landgoed 1848, deze is opgedragen aan J.Th. Oudemans. Beide banken zijn de moeite van het bekijken waard.
Museum De Tien Malen
Het museum geeft bezoekers een kijkje in de geschiedenis van Putten en omstreken, vanaf de prehistorie tot het heden. Aan de hand van kaarten, tekeningen en foto’s wordt duidelijk hoe de mens het Puttense landschap in vroegere jaren heeft beïnvloed, gebruikt en beheerd. Maalschappen, woeste gronden, brinken, kampenlandschappen, engen en ontginningen speelden hierbij een belangrijke rol. De collectie bestaat onder meer uit archeologische vondsten uit grafvelden en grafheuvels, ambachtelijke en agrarische objecten, maar ook eigentijdse kunstvoorwerpen zijn hier te bezichtigen. Kinderen kunnen zich prima vermaken met de houten grafheuvel die demontabel is en de oude Puttense boerderij. Maak kennis met de historie van het Landgoed én Putten.